fbpx

Sú ľudia, ktorí si ich zastávajú a tvrdia, že to sú zdravé a vyvážené raňajky a tiež sú ľudia, ktorí naopak takéto raňajky neodporúčajú. 

Aká je pravda? Kedy áno a kedy nie? Ako si takú kašu pripraviť aby bola naozaj výživná? 

Kaše sú typicky vyrobené z obilia, ako je ovos, pšenica, ryža, kukurica, či jačmeň, a obsahujú väčšinou sacharidy, vlákninu a niekedy aj malé množstvo proteínu. 

V prvom rade treba zdôrazniť, že obilnín ako takých má bežný človek v jedálničku viac než dosť. Navyše ak tieto obilniny nie sú pripravené správne, pri dlhodobej konzumácii dráždia a neskôr poškodzujú tráviaci trakt. Takto vznikajú intolerancie. 

Zdravé raňajky by mali rešpektovať našu glykémia a produkciu inzulínu.

Obilné kaše obsahujú hlavne sacharidy, ktoré samozrejme samé o sebe nie sú zlé. Problémom môžu byť, ak sú konzumované vo veľkej miere a hlavne ako prvé jedlo dňa. Naše telo je ráno po zobudení oveľa citlivejšie a keď si dáme na raňajky nálož sacharidov, náš inzulín vystrelí prudko hore (aj keď vláknina ho trochu pribrzdí). To spôsobuje prepady energie a väčší apetít počas dňa. No a keď si na tú kašu naložíš ešte poriadnu porciu fruktózy vo forme ovocia, máš v bruchu sacharidovú bombu. 

Čo je vhodné jesť ako prvé jedlo dňa?

Na raňajky je ideálne voliť bielkoviny s tukmi. Tie nám dodajú palivo pre mozog bez zbytočného útlmu a zasýtia náš na dlhú dobu. Samozrejme môžeme pridať aj malé množstvo sacharidov ako zeleninu alebo bobulovité ovocie. Skvelé sú vajíčka, cottage cheese, jogurt, syry, avokádo. 

Kedy je vhodná kaša a kedy ju zaradiť do jedálničku?

Keď nie je na raňajky a neješ ju denno denne. Ak ju obľubuješ, daj si ju počas dňa alebo večer ako dezert. 

Ako pripraviť kašu aby nedráždila trávenie?

Máčaním alebo fermentaciou. Takáto kaša je ľahšie stráviteľná lebo je zbavená antinutrientov. Stačí obilninu namočiť na niekoľko hodín (ideálne cez noc) a potom vodu vyliať a vločky prepláchnuť. Keď do vody pridáš trochu jablčného octa, kaša ti sfermentuje a bude ľahko stráviteľná (ocot vyprchá a nebude ho cítiť).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *